Emlékek, maszkok … Pamutból vagy nemezből?

Ha nem szeretnéd végigolvasni és csak a készítés menete érdekel, kattints ide, pdf letölthető formátum: arctakaro-ballagemma

Köszönet Turi Imrére ezért a gyönyörű masináért és köszönet Benkő Zsuzsanna barátnőmnek a textil anyagokért, amiből vidám szájtakarókat tudtam varrni sok-sok embernek.

Maszkok régen és ma

Március 25: Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a Nagymamám születésnapja.  Mindig emlegette, hogy a születésnapján (1918) kimentek az erdőbe Ibolyát szedni. Első nemezképem témája az Ibolya virágra esett.

Nemezvirág
Nemezkép

 

 

 

 

 

 

 

S azt is mondta, hogy a spanyolnátha idején született… A napokban ez az információ újból felszínre került,  s hozzájött a világhálóról ez a fotó is:

Forrás: (https://www.thetimes.co.uk/article/spanish-flu-v-coronavirus-how-the-times-reported-the-1918-pandemic-zn3rzztk9

Érdekes, ahogy visszarepített bő 100 évvel ezelőttre. Mama túlélte, 92 évig tartalmas életet élt. Nem gondoltuk volna, hogy miután elment, rá 10 évre újból előkerülnek a maszkok…. S most itt vagyunk. Kell maszk vagy sem? Ha emberek közt kell lenni, akár rövid ideig is, akkor igen, kell a maszk. Magunk és mások védelme érdekében.  Semminél mindegyik jobb. Lehet, hogy csak félórára kell felvenni, lehet hogy tovább. Ne legyen túl laza, se szoros, lehessen benne levegőt venni, a szemüveg ne párásodjon be stb. Orvosi, textil, extra szűrőbetétes stb. Szűrőknél a nem szőtt anyagot részesítik előnybe. S mi a nemez? Nem szőtt textil, mely hűt-fűt-szűr-szigetel stb. Ha nincs semmilyen maszkunk, akkor jöjjön a garbó, a kendő, a sál, vagy lehet textil maszk: egyrétegű, kétrétegű, szűrőbetétes, nemezbetétes vagy  nemez.  Így hát nekiálltam nemezelni. Mi kell hozzá? – gyapjú, szappan, víz. Na jó, kell hogy jól megtervezd, s némi nemezelő gyakorlat.

 

 

 

 

 

S hogy örömködjek is egy kicsit, összehúzó zsinór, mellyel öblösíthető – és mosoly, mely tetszés szerint bármelyik fele hordható ;).

Maszk készítése
Maszk készítése
Maszk nemezből
Maszk nemezből

 

 

 

 

 

 

Azt éreztem, hogy ezt túlbonyolítottam, egyet megcsináltam, de ebből elég. Kicsit vastag is lett, s hiába finom gyapjúból készült, mégis szúr :(.  S ekkor rám kacsintott ez az ötletet-adó alvómaszk, amit tavaly nemezeltünk kézműves foglalkozáson. Az ötlet: legyen nemezből, de egybe megnemezelve, s abból kivágom adott szabásminta alapján, s csak a gumit kell belefűzni. Legyen vékony, szellős, puha.

nemezmaszk

 

 

 

 

 

S ahogy én kitaláltam,  szakmázóknak egy kis infó: a belső oldala fehér 16 micronos extra finomszálú merino gyapjú viszkózzal, rá egy pamutgéz, s a külső kék-zöld gyapjú-viszkóz keverék, mely színt mindkét nem viselhet. Ha még kérdeznél, kérdezz bátran a ballagemma@gmail.com címen.

Vigyázz, ha gyapjúallergiád van! A maszkokat érdemes 1-2 csepp illóolajjal átitatni, s így sokkal komfortosabbá válik. Most már jöhet szabászolló, megkötő. Rajta hát!

Nemez maszk ballagemma
Nemez maszk

S ha vége van a bálnak, a járványnak? Átszabom szitakötőnek, nemezállatkának. Így lesz a bárány élő gyapjából újból állat, s ezáltal az élet körforgása körbeér… Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Jó alkotást kívánok!

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.