Idén szert tettem vidékről érkezett, válogatott, névre szóló tojásokra, nézzétek!
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2023/04/IMG_20230409_092704-300x225.jpg)
Kimentem a kertbe és kiástam megvastagodott Rubia gyökereket. Ez meleg narancsos-vörös színt ad a tojásoknak. Más festőanyagokat is lehet alkalmazni, lásd az alább.
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2023/04/IMG_20230409_093327-768x1024.jpg)
A gyökereket megmostam, feldaraboltam, majd feltettem főni lassú tűzön 1 órára. Míg a festőlé főtt, addig kifújtam egy lyukon a tojásokat.
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2023/04/IMG_20230409_090318-1024x768.jpg)
A kifújt tojások egy részét a leszűrt festőlébe helyeztem, másik részét szokásos módon viasszal írókáztam, majd a kihűlt festőlébe tettem pár órára.
Évekig a hagyományos mintákat alkalmaztam, majd ráéreztem a saját motívumomra. (Nem telik el Húsvét, hogy ne készítenék egy párat. Ez már hozzátartozik a szokásaimhoz.)
Ezután a megfestett tojásokat írókáztam, majd ezután savas lében marattam. Ezzel a két technikával játszva lehet nagyon érdekes hatásokat elérni, hogy egyedivé tegyük tojásainkat.
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2023/04/IMG_20230410_112214-1024x768.jpg)
S ím az elmúlt évek kísérletei céklával, hagymával, kurkumával, bársonyvirággal, menyecskeszemmel, kékberzsennyel.
Jó kísérletezést kívánok mindenkinek!
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2018/04/DSC0618-1024x681.jpg)
![](http://www.ballagemma.hu/wp-content/uploads/2023/04/IMG_20230408_070844-768x1024.jpg)