Nálatok laknak-e állatok?

Madarak, bogarak és egyebek – egy darabka Természet a kertünkben – nálatok laknak-e állatok?

Budapest kertvárosi részén élünk egy forgalmas út mellett. Huszadik éve vagyunk gazdái a kertünknek, s igyekszünk élettel teli teret teremteni e zsebkendőnyi helyen. Törekszünk a vegyszerek teljes elhagyására. Saját készítésű madáretetőkkel, odúkkal csalogatjuk a madarakat. Fák, bokrok, sok-sok virág, sokszínűség. Főként hagyományos paraszti kertek virágait, erdőn-mezőn fellelhető növényeket, fűszer-, gyógy- és az utóbbi pár évben festőnövényeket telepítettem. Az elmúlt pár évben ismét lett veteményesünk is.

Tavasszal egy ismerősömnél járva kőbányai lakótelepi erkélyén rovarhotellel találkoztam. Elgondolkodtatott. Igen, akárhol is élünk, tudunk tenni a környezetünk védelme-, valamint a gyermekeink, unokáink jövője érdekében.

A rovarhotelhez való anyagokat már én is összegyűjtöttem, vár a megvalósításra. Biztos vagyok benne, hogy gyorsan jönnek a lakók. Az elmúlt időben növényeimet fotózva sorozatosan egy-egy kis virágpor-falót fedeztem fel a képeken megbújva. Átszerkesztettem a képeket, kiemelve a bogarakat. Ezután már tudatosan is kerestem Őket. Végül kiegészítettem ezt az összeállítást az évek alatt lencsevégre kapott érdekességekkel. Igen, a városban is lehet pezsgőbb rovar-életet teremteni, csak egy kicsit oda kell figyelni, hogy teremtsük meg nekik a szükséges feltételeket – s Ők ezt hatványozottan meghálálják :).

Fogadjátok szeretettel az összeállítást:

 

        

Nemezodu

 

          

   

    

Agyagozott madáritató és agyagsün, aki épp összefut a modelljével 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük