Karácsony

A karácsony előtti  készülődés segít az ünnepi ráhangolódásra. Érdemes előtte alaposan végiggondolni, megtervezni tennivalóinkat. Az évek során lassacskán kialakult egy rendszer, mely segített nekünk minél meghittebben, békében, szeretetben eltölteni az ünnepeket. Ezt szeretném megosztani itt Veletek.

Novemberben elsőként az ablakok, függönyök rendbetételével kezdem, melyet egy alapos nagytakarítás követ. Ha ez megvan, akkor már nyugodt vagyok  🙂 Innen jöhet fokozatosan a díszítés, sütés-főzés.
Advent első vasárnapjára közösen készítjük lánykámmal az adventi koszorút. A koszorúalapra kertünkből gyűjtünk különféle örökzöldeket, melyeket dróttal erősítünk fel, majd a gyertyák felhelyezése után egy-két apróbb terméssel díszítünk.

Adventi vasárnap estéken a gyertyagyújtáskor mindig közösen eléneklünk egy-egy dalt.  A legutóbbi kedvencünk, hogy fokozatosan, egyre több versszakot éneklünk el az Adventi Hírnök c. dalból:

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már két kis gyertyaláng!
Ha zörget Jézus, jól figyelj ám,
Betér a szívünk ajtaján!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már három gyertyaláng!
Múlnak az évek, életünk száll,
De utunk végén Jézus vár!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már négy kis gyertyaláng!
Azt mondta Jézus, visszajön még,
Újjá lesz akkor föld és ég!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

December első napjával kikerül az adventi kalendárium. Több éve készítettem, szekrényoldalnyi nagyságban,  gyapjúnemezeléssel, – mindegyik üreges, s így kisebb-nagyobb meglepetések rejthetők bele.

Szt. Miklós napján az ajtóra koszorú kerül, az ablakba kiscsizma, Mikulás.
A következő a mézeskalács sütése.  A recept, ami nekem bevált:
50 dkg búzaliszt
50 dkg rozsliszt
25 dkg porcukor
12 dkg vaj
35 dkg méz
4 tojás
1 tk szódabikarbóna
1-1 tk fahéj, szegfűszeg
Tetszés szerint kis szerecsendió, kardamom vagy gyömbér.
Egy éjszakára hűtőbe téve jól formázható anyagot kapunk, melyből díszeket, házikót is formázhatunk.

          

    

2015-ben a Mézeskalácsvárosban mézeskalács-házikónk mézeskalács változatával jelentünk meg, majd 2017-ben két pici házzal anya-lánya munkaként.

A  felépített várost is meglátogatjuk:


Luca napján lucabúzát vetünk, hogy jövőre is legyen jó termésünk, s ez is  a karácsonyi asztalt díszíti:

Betlehemet, karácsonyi díszeket készítünk. Első Betlehemünket 7 évesen lánykám készítette a Grafirka iskolában, s azóta is mindig kihelyezzük:

Készítettem csuhéból, majd nemezeltem is.

Sétálunk a helyi kézműves vásárba:

    

December 20-a környékére már letudjuk az alapvető előkészület, s így nyugodtan elvonulhatunk pár napra egy vidéki kis városba, hogy pihenten várjuk az Karácsony eljövetelét.

 

Az ünnep süteményét, a beiglit egy nappal Szenteste előtt készítem,  diós, mákos és gesztenyés töltelékkel. Régi recept alapján készül, gyors és egyszerű.  A receptje:
1 kg finomliszt
50 dkg vaj
2 dl tejfölben felfuttatott élesztő
5 dkg porcukor
5 tojás sárgája.
10 egyenlő részre osztva annyit pihen, míg a töltelékeket elkészítem. A dió töltelékbe fahéjat és mazsolát, a mákba vaníliát, a gesztenyébe finomra őrölt, pörkölt mogyorót teszek.
A tésztát kinyújtva megtöltöm, tojássárgával megkenem, s fél órát pihentetem.  Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöm.
Másnap délelőtt az esti menü előkészítése után jöhet a lakás és a karácsonyfa díszítése.  A fára vegyesen kerülnek hosszú évek alatt gyűjtögetett, illetve magunk által készített díszek.  Sokszor megállunk nosztalgiázni egy-egy darabnál. Kerül a fára agyagból, szalmából, gyékényből, dióból készült dísz, üvegdíszek, s mézeskalács, habkarika és pattogatott kukorica.

        

       

      

Idén a ház ablakaira is kerültek üveggyöngyök, angyalok- és tollak borostyánágakra rögzítve.

   

Szeretnél ilyen angyalkákat nemezelni? Itt megtanulhatod.

Ahogy jő  az esti sötétedés, úgy kap karácsonyi hangulatot a lakás, s apró mécsesek pislákolnak.

     

Áldott, békés, szeretetteli Karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Karácsony”

  1. Drága Gemma! Nagyon tetszik a Karácsony-várásról és az Angyalokról szóló írásod! Elgondolkodtam. Igazából azért nem tudom átélni az Ünnepeket, mert “nincs időm” ezeket végig csinálni. Persze arra van, amire akarjuk, mondja a mondás. Amíg otthon voltam a gyerekekkel, illetve amíg 6 órában dolgoztam, ez működött. Vártam a Karácsonyt! Volt ráhangolódás! Volt meghittség. Mióta 8-10-12 órát töltök az irodában, azóta ezt nem vagyok képes működtetni. Sokszor szinte fájt. Volt, hogy dühös voltam miatta. Viszont idén már sikerült egyfajta egyensúlyt kialakítanom. Sikerült ráhangolódnom! Még nem úgy, mint 10-15 éve, de már ez is jó volt. Elismerésre méltó az a kitartás, az az ötletgazdagság, ami Belőled és a munkáidból árad! Az írásod feltöltötte a lelkem! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.