Alkotás, fotózás, napsugarak…

Úgy adódott, hogy lebetegedtünk  – a lányom és én.
Több időt töltöttem édes semmittevéssel, s még jobban észrevettem a szépet –  hiszem, semmi nincs véletlen.
Ahogy kelt fel, majd ment le a téli nap, megvilágította környezetem kedvenc tárgyait. Megörökítettem. Így összességében látva jöttem rá, hogy kivétel nélkül mindegyikben van közös: saját alkotások. Tengerparti emlék, mikor Zakhyntoson kagylókat gyűjtögetve szívecskét formáztunk a homokba, majd a kavicson a dátum az akkor kikelt kisteknősök dátumát jelzi; közös agyagozás eredménye a madáretető, majd a fehéragyagból az angyal;  régi préselt levelek keretben kontúrozva;  üvegfesték az ablakon;  kedvenc cikász pálmám árnya kezem formálta kaspóban, s még a függöny is, mit én varrtam (már csak arra vár, hogy nemezeltre cseréljem 🙂

Ez mind az alkotás, a megörökítés és a felismerés öröme számomra.

 

 

Karácsony

A karácsony előtti  készülődés segít az ünnepi ráhangolódásra. Érdemes előtte alaposan végiggondolni, megtervezni tennivalóinkat. Az évek során lassacskán kialakult egy rendszer, mely segített nekünk minél meghittebben, békében, szeretetben eltölteni az ünnepeket. Ezt szeretném megosztani itt Veletek.

Novemberben elsőként az ablakok, függönyök rendbetételével kezdem, melyet egy alapos nagytakarítás követ. Ha ez megvan, akkor már nyugodt vagyok  🙂 Innen jöhet fokozatosan a díszítés, sütés-főzés.
Advent első vasárnapjára közösen készítjük lánykámmal az adventi koszorút. A koszorúalapra kertünkből gyűjtünk különféle örökzöldeket, melyeket dróttal erősítünk fel, majd a gyertyák felhelyezése után egy-két apróbb terméssel díszítünk.

Adventi vasárnap estéken a gyertyagyújtáskor mindig közösen eléneklünk egy-egy dalt.  A legutóbbi kedvencünk, hogy fokozatosan, egyre több versszakot éneklünk el az Adventi Hírnök c. dalból:

Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog az első gyertyaláng!
Karácsonyt várva lázban a föld,
Isteni gyermeket köszönt.
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már két kis gyertyaláng!
Ha zörget Jézus, jól figyelj ám,
Betér a szívünk ajtaján!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már három gyertyaláng!
Múlnak az évek, életünk száll,
De utunk végén Jézus vár!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!
Adventi hírnök: friss fenyőág,
Lobog már négy kis gyertyaláng!
Azt mondta Jézus, visszajön még,
Újjá lesz akkor föld és ég!
Ujjong a szívünk, dalra gyúl,
Nincs már messze az Úr!

December első napjával kikerül az adventi kalendárium. Több éve készítettem, szekrényoldalnyi nagyságban,  gyapjúnemezeléssel, – mindegyik üreges, s így kisebb-nagyobb meglepetések rejthetők bele.

Szt. Miklós napján az ajtóra koszorú kerül, az ablakba kiscsizma, Mikulás.
A következő a mézeskalács sütése.  A recept, ami nekem bevált:
50 dkg búzaliszt
50 dkg rozsliszt
25 dkg porcukor
12 dkg vaj
35 dkg méz
4 tojás
1 tk szódabikarbóna
1-1 tk fahéj, szegfűszeg
Tetszés szerint kis szerecsendió, kardamom vagy gyömbér.
Egy éjszakára hűtőbe téve jól formázható anyagot kapunk, melyből díszeket, házikót is formázhatunk.

          

    

2015-ben a Mézeskalácsvárosban mézeskalács-házikónk mézeskalács változatával jelentünk meg, majd 2017-ben két pici házzal anya-lánya munkaként.

A  felépített várost is meglátogatjuk:


Luca napján lucabúzát vetünk, hogy jövőre is legyen jó termésünk, s ez is  a karácsonyi asztalt díszíti:

Betlehemet, karácsonyi díszeket készítünk. Első Betlehemünket 7 évesen lánykám készítette a Grafirka iskolában, s azóta is mindig kihelyezzük:

Készítettem csuhéból, majd nemezeltem is.

Sétálunk a helyi kézműves vásárba:

    

December 20-a környékére már letudjuk az alapvető előkészület, s így nyugodtan elvonulhatunk pár napra egy vidéki kis városba, hogy pihenten várjuk az Karácsony eljövetelét.

 

Az ünnep süteményét, a beiglit egy nappal Szenteste előtt készítem,  diós, mákos és gesztenyés töltelékkel. Régi recept alapján készül, gyors és egyszerű.  A receptje:
1 kg finomliszt
50 dkg vaj
2 dl tejfölben felfuttatott élesztő
5 dkg porcukor
5 tojás sárgája.
10 egyenlő részre osztva annyit pihen, míg a töltelékeket elkészítem. A dió töltelékbe fahéjat és mazsolát, a mákba vaníliát, a gesztenyébe finomra őrölt, pörkölt mogyorót teszek.
A tésztát kinyújtva megtöltöm, tojássárgával megkenem, s fél órát pihentetem.  Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöm.
Másnap délelőtt az esti menü előkészítése után jöhet a lakás és a karácsonyfa díszítése.  A fára vegyesen kerülnek hosszú évek alatt gyűjtögetett, illetve magunk által készített díszek.  Sokszor megállunk nosztalgiázni egy-egy darabnál. Kerül a fára agyagból, szalmából, gyékényből, dióból készült dísz, üvegdíszek, s mézeskalács, habkarika és pattogatott kukorica.

        

       

      

Idén a ház ablakaira is kerültek üveggyöngyök, angyalok- és tollak borostyánágakra rögzítve.

   

Ahogy jő  az esti sötétedés, úgy kap karácsonyi hangulatot a lakás, s apró mécsesek pislákolnak.

     

Áldott, békés, szeretetteli Karácsonyt kívánok mindenkinek!