Foglalkozások a HH Nyitott műhely táborában

 1. nap Gyógy- és fűszernövény-ismeret

Kora reggel a kertemet végigjárva összegyűjtöttem olyan  fűszer- és gyógynövényeket, amelyekkel szerettem volna megismertetni a gyerekeket.

DSC_0902

Kosaramba került a körömvirág, menta, cickafarkfű, zsálya, kakukkfű, csombor, borsmustár. Útközben még gyűjtöttem pitypang virágot, papsajt mályvát. Megérkezve a terembe kis idő után aromás illat terjengett. A foglalkozás elején meséltem a gyógynövények szerepéről mindennapi életünkben, majd egy-két növényt füzetkéjükbe ragasztottak a gyerekek.

DSC_0946

Ezután útnak indultunk, hogy felfedezzük, hogy jártunkban-keltünkben milyen gyógynövényekbe botlunk bele, ahol egy kis zöld területet találunk – akár a város közepén is. Első érdekességünk volt, hogy egy tölgyfa alatt elsétálva makk-kupakokat találtunk, s megtanítottam őket a kupak segítségével fütyülni. Sokáig próbálgatták, s nem maradt el a siker.

DSC_0903

Utunk során találtunk lándzsás útifüvet, csalánt, vérehulló fecskefüvet, tyúkhúrt, pitypangot, cickafark füvet, széleslevelű útifüvet, százszorszépet, szappanvirágot, katángkórót, sőt még a járdából kinőve borsmustárt is!

DSC_0914     DSC_0921

DSC_0926        DSC_0927

Egy fa tövében megpihentünk, majd visszafelé vettünk az irányt.

DSC_0915

A műhelyben beragasztották a gyerekek a növénykéket, majd az általam gyűjtött fűszernövények is bekerültek a gyűjteményükbe.

DSC_0972

DSC_0951

Sok érdekes és értékes információval gazdagodtak táborozóink a nap végére.

2. nap Nemezelés

Az alapvető gyapjú- és nemezelési ismeretek meghallgatása után nekiálltunk a nemez titoktartó készítésének. Körsablonra 2-2 réteg szalaggyapjú került kívül-belül más színben.  Ezután következett a gyapjú szorgos kezek általi szappanos-vizes simogatása.

DSC_1112

DSC_1098

belefért a buborék-kísérlet is a munkába 🙂

DSC_1118

A sok simogatást gyúrás követte, majd felvághattuk a tárgyakat. Kíváncsi tekintetek várták, milyen lesz a belseje…

DSC_1133

DSC_1128

Itt a titoktartó almát rejt egy varázslatos ládika tetején.

DSC_1144

Végül formára igazítva száradtak a kész tárgyak, hogy kisgazdáig hazavihessék, s elrejthessék benne titkos kis dolgaikat.

 

 

Szatmárnémeti élmények

A tábori beszámoló után gondolkodtam, mit is írhatnék, de aztán inkább sorakozzanak itt fotók, hogy milyen élményekkel gazdagodtam én:

DSC_0825

 • bőrfestő mester festékével, útmutatójával

DSC_0828

 • kemencében sült friss kenyér ízével, illatával

DSC_0836

 • nászoló lepkékkel

DSC_0842

 • hűséges ebbel

DSC_0846

 • erejüket próbáló fiatalemberekkel

DSC_0847

 • egymást segítő, összefogó emberekkel

DSC_0848 DSC_0849

 • természetet tisztelő építményekkel

DSC_0904 DSC_0907  DSC_0916

 • 80 éves kalaposmesterrel

DSC_0925

 • Édesapám mesterségét űző cipészmesterrel

DSC_0949

 • pajkos, természetadta árnyakkal

DSC_0952  DSC_0986

 • lemenő Nappal, felkelő Holddal

DSC_0992

 • sok-sok élménnyel, emlékkel és egy nemezkalappal….. Köszönöm 🙂

Szatmárnémeti alkotótábor 2016 augusztusán

A Borókagyökér Egyesület szervezésében Szatmárnémetibe hívtak a Szejke tanyára, hogy tanítsam az érdeklődőket a nemezelés alapjaira.

DSC_0830

Lépésházuk oldalában kapott helyet egy nemezelő asztal, melynél 6 fő készíthette el egyszerre ülőlapját.  Az alapvető elméleti alapok ismertetése után a nemezelőasztalnál folytatták a munkát. Meghatározott színű  gyapjúkból előnemez készült.

DSC_0805

Szorgos kezek tépték a gyapjat, locsolták, majd hengergették…

DSC_0812

… ezután kezdődött a  minták tervezése.  Előkerült a papír, színes ceruza, majd az olló, a színes előnemezek és a  mérethelyes fólia.  Az előnemezek kivágása után már mindenki az adott mintájával jött a gyúróasztalhoz, s így gördülékenyen folytathattuk a munkát. A minták kirakása után natúr gyapjúval töltötték ki a közöket, majd azt követte a megfelelő vastagságú rétegek egymásra helyezése.

DSC_0879

Belocsolás, közös feltekerés következett, majd hengergetés.

DSC_0857

Örömteli pillanat, mikor a készítő megfordíthatja munkáját, hogy lássa, milyen lett minta:

DSC_0868

Sok-sok szappanos-vizes simogatás és feltekerés után következett a körbevágás, majd a vágási élek eldolgozása.

Itt a tervet igazítani kellett a méretbeli korlátok miatt (azért mindegyik munkát párosítani tudtuk az eredeti rajzhoz):

DSC_0960

A hetünk második felében, miután már az ifjúság tagjai elkészültek ülőlapjaikkal, a felnőtt korosztály is segítséget kapott egy-egy vágyott tárgy elkészítéséhez.

Ki kalapot, ki táskát, tolltartót vagy kis bugyrot, ki papucsot készített.

DSC_0994 DSC_0993

DSC_1012

DSC_1010

DSC_1014

Köszönöm a lehetőséget, hogy megismerkedhettem a csapattal, s együtt dolgozhattunk egy héten át.  Kívánom, hogy amint a gyapjú szálai kapcsolódnak, majd a sok gyúrás következtében egy szétszakíthatatlan egységként nemezzé állnak, így kapcsolódjanak egybe a Borókások is!