Foglalkozások a HH Nyitott műhely táborában

Egy nap a Hagyományok Háza Nyitott műhely gyerektáborában : Gyógy- és fűszernövény-ismeret

Kora reggel a kertemet végigjárva összegyűjtöttem olyan  fűszer- és gyógynövényeket, amelyekkel szerettem volna megismertetni a gyerekeket.

DSC_0902

Kosaramba került a körömvirág, menta, cickafarkfű, zsálya, kakukkfű, csombor, borsmustár. Útközben még gyűjtöttem pitypang virágot, papsajt mályvát. Megérkezve a terembe kis idő után aromás illat terjengett. A foglalkozás elején meséltem a gyógynövények szerepéről mindennapi életünkben, majd egy-két növényt füzetkéjükbe ragasztottak a gyerekek.

DSC_0946

Ezután útnak indultunk, hogy felfedezzük, hogy jártunkban-keltünkben milyen gyógynövényekbe botlunk bele, ahol egy kis zöld területet találunk – akár a város közepén is. Első érdekességünk volt, hogy egy tölgyfa alatt elsétálva makk-kupakokat találtunk, s megtanítottam őket a kupak segítségével fütyülni. Sokáig próbálgatták, s nem maradt el a siker.

DSC_0903

Utunk során találtunk lándzsás útifüvet, csalánt, vérehulló fecskefüvet, tyúkhúrt, pitypangot, cickafark füvet, széleslevelű útifüvet, százszorszépet, szappanvirágot, katángkórót, sőt még a járdából kinőve borsmustárt is!

DSC_0914     DSC_0921

DSC_0926        DSC_0927

Egy fa tövében megpihentünk, majd visszafelé vettünk az irányt.

DSC_0915

A műhelyben beragasztották a gyerekek a növénykéket, majd az általam gyűjtött fűszernövények is bekerültek a gyűjteményükbe.

DSC_0972

DSC_0951

Sok érdekes és értékes információval gazdagodtak táborozóink a nap végére.

2. nap Nemezelés

Az alapvető gyapjú- és nemezelési ismeretek meghallgatása után nekiálltunk a nemez titoktartó készítésének. Körsablonra 2-2 réteg szalaggyapjú került kívül-belül más színben.  Ezután következett a gyapjú szorgos kezek általi szappanos-vizes simogatása.

DSC_1112

DSC_1098

belefért a buborék-kísérlet is a munkába 🙂

DSC_1118

A sok simogatást gyúrás követte, majd felvághattuk a tárgyakat. Kíváncsi tekintetek várták, milyen lesz a belseje…

DSC_1133

DSC_1128

Itt a titoktartó almát rejt egy varázslatos ládika tetején.

DSC_1144

Végül formára igazítva száradtak a kész tárgyak, hogy kisgazdáig hazavihessék, s elrejthessék benne titkos kis dolgaikat.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.